Skjermbilde av Facebooksiden til Ullandhaug Økologiske Gård.

Facebook dreper nettstedet ditt

Min kollega Remi får forespørsler fra bedrifter om å lage enkle nettsteder. Han spurte meg om han heller burde anbefale dem å lage en god Facebookside, i stedet for å lage en nettside som ikke blir vedlikeholdt.

Dette fikk meg til å tenke. Mange har utdaterte nettsider, men er flinke på Facebook. Kjenner du deg igjen?

Du er ikke alene.

Viral Media skriver:

Det er bedre å ikke være på Facebook i det hele tatt, enn å være der – men ikke være til stede. En «død» facebookside kan være mer skadelig for bedriften enn til nytte.

Mitt svar til Remi, var i samme gate:

Det er bedre å ikke ha nettsider i det hele tatt, enn å ha utdaterte sider som kan være mer skadelig for bedriften enn til nytte.

Terskelen for å oppdatere Facebook er lavere enn å logge inn i publiseringsløsningen som du verken husker passordet til, eller husker hvordan fungerer. Du velger minste motstands vei. På Facebook får du umiddelbar respons fra dine kunder med kommentarer og tomler. Valget er enkelt.

I Stavanger finner du Ullandhaug Økologiske Gård som i tolv år har solgt mat, miljøvennlige husholdningsprodukter og naturkosmetikk. De har en fin og oppdatert side på Facebook. Toppbildet viser et utvalg av varene. Jeg ser at tre av mine venner liker butikken, og jeg får lyst å ta en tur. Det er lenge siden jeg var der nå.

Skjermbilde av Facebooksiden til Ullandhaug Økologiske Gård.
Fine og oppdaterte sider på Facebook. Jeg får lyst å besøke Ullandhaug Økologiske Gård.

På Facebook lenker de til sitt nettsted mat-med-mening.no. Sidene ser ut til å være fra 90-tallet. Det står riktignok at de er oppdatert i dag. Jeg tviler.

Skjermbilde av nettstedet Mat Med Mening.
Nettstedet Mat Med Mening fremstår gammeldags og utdatert.

Mitt råd til Økologiske Dagligvarer vil være å legge ned nettsidene, og kun fokusere på å fortelle verden om sine gode og meningsfulle produkter på Facebook.

Kun Facebook?

Noen har erkjent at Facebook som sin primære kommunikasjonskanal. Tegneserien Nemi sender all trafikk fra nemi.no til sin Facebookside. Er dette et alternativ for deg?

Fordeler

  • Du slipper dårlig samvittighet for å ikke holde nettsidene i live.
  • Du sparer penger. Drift og vedlikehold av nettsider koster.
  • Du slipper å lære deg webfaget.

Ulemper

  • Du går glipp av trafikk fra Google.
  • Innhold du publiserer har kort levetid.
  • Skal du ha unikt innhold i egne undersider (tabber) må innholdet ligge utenfor Facebook, på en ekstern løsning.
  • Du har ikke full kontroll. Facebook eier deg, og plutselig har konkurrenten din annonser på din side.
  • Du satser alle kort på én kanal. Du vet ikke hva Facebook gjør i morgen.

Hva med Google?

Ved å utelukkende satse på Facebook vender du ryggen til Google. Det kan være en dårlig idé. Interessen for Google er stabil høy. Dersom du jobber i en nisje kan det være lurt å satse på Google. Jobber du i et lite selskap i en bransje med store, tunge konkurrenter, kan kampen om Google-trafikken være for tung.

Uansett hva du går for vil jeg uansett anbefale deg å bruke Google My Business. Da vil du bli synlig, uten å nødvendigvis ha et nettsted. Fra Google My Business kan du sende kundene dine til din Facebook.

Dine kunder bestemmer

Det er behovet til kundene dine som bestemmer hvilke kanaler du skal satse på. Du trenger ikke en egen nettside for å fortelle kunden om åpningstidene. Ei heller adressen og telefonnummeret ditt. Du trenger et nettsted hvis du har en portefølje eller et arkiv med referanseprosjekter du vil skryte om. Spør dine kunder og potensielle kunder – hva forventer de av din digitale tilstedeværelse? Hvor vil de finne deg?

Anbefalingen min er dessverre ikke klokkeklar. Har du et nettsted som kun inneholder tekst om selskapet ditt, kontaktinformasjon, åpningstider og et bildegalleri? Da kan du vurdere Facebook. Vil du over tid bygge opp mengder med godt innhold, såkalt innholdsmarkedsføring, som skal være søkbart i Google? Få deg et godt nettsted. Mål og optimaliser.

Noen tanker til slutt

Jeg lever av å lage nettsider. Mine kunder har ofte behov som er vanskelige å tilfredsstille gjennom Facebook. Jeg er òg skeptisk til at Facebook får mer og mer makt. Den åpne og frie webben lukkes sakte igjen. Hossein Derakhshan skriver (fritt oversatt):

Den rike, mangfoldige webben jeg elsket, er døende.

Jobber du med web, er hans artikkel obligatorisk lesning.

Hva mener du? Kan det være en god anbefaling å droppe nettsider, og heller satse på Facebook? Har du eksempler på bedrifter som sender trafikken fra domenet til Facebook?

Kilder

One thought on “Facebook dreper nettstedet ditt”

  1. Yet another issue is really that video gaming has become one of the all-time most important forms of entertainment for people of any age. Kids enjoy video games, and adults do, too. The particular XBox 360 is just about the favorite gaming systems for people who love to have a lot of activities available to them, along with who like to experiment with live with other folks all over the world. Thanks for sharing your notions.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *